Megyei keret

Játékvezetői (S)portré: Varga György

Újonnan jelentkező sorozatunkban, időről-időre próbálunk bemutatni egy, a megyénkben működő játékvezetőkollégát. Sorozatunk szereplői pályafutásukkal, hozzáállásukkal is példaként szolgának bármely fiatal spori számára. (S)portrénk második részében Vasziliu Tamás beszélget, sztorizgat Varga Györggyel, vagy ahogy mindenki ismeri: ”vargagyurival”, Hajdú-Bihar vármegye 2022. évi legjobb 36 év alatti játékvezetőjével.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

Gratulálok az elismerésedhez! Hová helyezed a játékvezetői pályafutásodban ezt a díjat?

Köszönöm szépen a gratulációt. Nyilván nagyon büszke vagyok rá, jólesett. Önmagam tisztában vagyok a képességeimmel, és az ”év játékvezetője díj” egy pozitív visszajelzés volt a számomra. Az utóbbi években már egyre inkább éreztem magamon a fejlődést. Ugyanakkor, mindig törekszem arra, hogy a játékszabályokat betartva vezessem a mérkőzéseimet.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

A 2022.évi Hajdú-Bihar vármegyei játékvezetői esten az év játékvezetője díjjal

Játékvezetői pályafutásodat többször is sérülések nehezítették.

Sajnos elég sok idő kimaradt már az évek során, sérülés miatt. De szeretem és élvezem ezt a hivatást, és ez mindig segítségemre volt a rehabilitációs időszakban arra, hogy vissza tudjak térni. 

Néhány éve még Hajdú-Bihar egyik elismert megye első osztályú labdarúgója voltál, mégis mi vonzott a játékvezetői pályára?

Még egyetemistaként volt egy szabadon választható tárgyam, ’Labdarúgó Játékvezetés’ címen. Ott Berettyán Péter (egykori FIFA asszisztens) tartotta a szabályismereti előadásokat. A vele való többszöri beszélgetéseket követően, Ő volt az, aki azt tanácsolta: ”adjak egy lehetőséget ennek a nagyszerű hivatásnak”. Akkoriban, korábbi sérüléseim miatt már amúgy is megfogalmazódott bennem, hogy a nagypályás labdarúgást befejezem. Ekkor persze még nem láttam magamat, mint játékvezető. Viszont Peti hatására belevágtam, és egyre inkább azt kezdtem érezni: a játékvezetés betölti az életemben azt a dolgot, amit korábban a bajnoki mérkőzések lejátszása adott számomra.

Játékvezetői (S)portré: Varga György 

Jól tudom, hogy sok neves vármegyei elődödhöz (pl. Veizer Roland, Takács István, Puskás Zoltán, Nagy Norbert) hasonlóan, te is a Debrecen városi kispályás bajnokságban kezdted a játékvezetést?

Igen, ez így volt. Itt Szabó Imre bácsi volt az, akitől rengeteg segítséget kaptam, és akinek szintén nagyon hálás vagyok. Ő volt az, aki rövid kispályás működést követően azt tanácsolta nekem, folytassam nagypályás játékvezetőként. Mindig segítőkész volt. Tanácsokkal látott el, s jól egyengette a nagypályás játékvezetői karrieremet.

Esetedben megkerülhetetlen kérdés, a labdarúgó pályafutásod. Röviden összefoglalnád a játékospályafutásodat?

2003-ban egy barátom hívására – mindenféle korosztályos labdarúgómúlt nélkül -, 17 évesen Kabára igazoltam. Már kezdetektől a felnőtt csapattal edzettem.  Néhány lejátszott ifjúsági mérkőzést követően pedig, hamar sikerült a felnőtt csapat meghatározó játékosává válnom. Középpályásként vettek számításba az edzőim. Kaba mellett hosszabb időt játszottam Hosszúpályiban, szintén megye első osztályban. Az évek során megfordultam még a Derecskei LSE, illetve a Szabolcs megyei Nagyecsed RSE csapatánál is. Amire büszke vagyok, valamennyi csapatomnál mindig sikerült stabil kezdőjátékossá válnom, ezt nagy eredménynek tartom. Végül 2014 végén abbahagytam a nagypályás labdarúgó pályafutásomat.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

Varga Gyuri nem csak magasságával emelkedett ki a Hosszúpályi csapatából

Nem tartoztál soha a renitens játékosok közé. Hogy viszonyultál játékosként a játékvezetéshez?

Soha nem tekintettem ellenségként a játékvezetőkre. Mindig megadtam a tiszteletet az irányukba. Ugyanakkor elő-előfordult, hogy a vélt (vagy valós) igazamnak igyekeztem hangot adni. Kiállítva viszont csak egy alkalommal voltam, akkor is egy két sárga lapos figyelmeztetést követően, melyeket lábbal elkövetett szabálytalanságokért kaptam. Kaba játékosként, még Derecskén (2006. augusztus 12-én) állítottak ki.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

(érdekesség, hogy a találkozón, a Derecske csapatában pályára lépett Darányi Antal is, aki jelenleg szintén a Hajdú-Bihar vármegye játékvezetőinek egyike)

forrás: Hajdú-Bihari Napló

Igaz, hogy egyszer miattad késett 30 percet egy labdarúgó mérkőzés kezdése?

Igen (nevet fel hangosan Gyuri). A Hosszúpályival játszottunk Sárrétudvariban egy rangadó jellegű mérkőzést. A két csapat már melegített a helyszínen, miközben én még Debrecenben játszottam a kispályás bajnokságban egy, az ottani csapatom számára nagyon fontos osztályozó mérkőzést. Végül 25 perc késéssel megérkeztem Sárrétudvariba, ahol megvártak a kezdéssel. Az érkezéskor több száz hazai néző szidalmazott. Tudták, csak miattam késett a találkozó kezdése. Én ugyanakkor nyugodt tudtam maradni, és – részben a játékomnak köszönhetően – idegenben meg is nyertük a mérkőzést.

Hogy emlékszel a kezdeti időszakra nagypályás játékvezetőként?

Az első időszakban is már, mindig igyekeztem kikérni a kollégák véleményét. Tudni akartam, mi volt jó, illetve melyek azok a dolgok, melyen javítanom kellene. Ugyanakkor szerencsés voltam, mert a kezdeti időben – sok más pályatársammal ellentétben –, engem elkerültek azok a mérkőzések, ahol atrocitások érhettek volna.

Mennyire érezted előnyét, vagy esetleg hátrányát annak, hogy a megyénk első és másodosztályú csapatai, kivétel nélkül még emlékeztek rád, mint játékos is.

Ez érdekes, mert az első időszakban még kérdezték a csapatvezetők és a játékosok közül: ”Mit keres rajtam a játékvezetői mez?” Többen is kapacitáltak, menjek inkább hozzájuk focizni. Ugyanakkor úgy érzem, partnerként kezelt valamennyi csapat. Senki sem várta el, hogy az ismeretségünk okán kedveznem kellene nekik. De tény, nem mindig előny az ismertség. Azt szeretném elmondani, úgy érzem, ezt a dolgot jól tudom kezelni. Azon pedig sohasem gondolkoztam már el, hogy inkább visszatérnék játszani.

Van olyan jelenleg is működő játékvezető, akire emlékszel is még játékoskorodból?

Többekre is emlékszem, főleg a rutinosabb generáció tagjai közül. Eleve tapasztaltam már a taktikai eligazítás során is, hogy az edzőim több esetben kitértek a játékvezetőkre is. Emlékszem ilyenre például, ha Szabó Imre bácsi érkezett, mint játékvezető. Az ő esetében minden edző, minden általa vezetett mérkőzés előtt elmondta: ”nincs duma, mindenki fogja be a száját a pályán”. Az ő személyénél mindenki tudta: jobban tesszük, ha ki se nyitjuk a szánkat.

Kiemelném még Tatár Imrét is, akit egyébiránt egy nagyon jó játékvezetőnek tartok. Itt van is egy jó történetem (nevetett fel ismét Gyuri). Ez még 2014-ben történt, mikor egy Hosszúpályi – Téglás találkozót vezetett.  Itt, mikor még negyedórája sem játszottunk, mikor velem szemben nagyon csúnyán szabálytalankodtak. Ő ezt – feltehetően a pozíciójából fakadóan -, lehet is nem láthatta, így meg sem fújta. Erre akkori csapattársam és barátom, Varga Dániel a védelmemre kelt. Indulatosan reklamálni kezdett, mire Imre nem teketóriázott: kiállította Danit már a találkozó 10. percében. Az emberhátrány ellenére, 80 perccel később mégis a Hosszúpályi örülhetett, mert 3-1 arányban nyertük meg a mérkőzést. 

2016-ban kezdődő játékvezetői pályafutásod elején, mennyire érezted az akkori vezetőség bizalmát?

Azzal kezdeném, hogy rendkívül szerencsésnek érzem magam, mert már az első pillanattól éreztem, pozitívan fogadott a játékvezetői testület. A rutinosabb játékvezetők rendkívül sokat segítettek már az elejétől kezdve. Az első mérkőzésem (küldésem) egy megye III. osztályú bajnoki mérkőzés volt. Itt az Újszentmargita csapata játszott, a Mikepércsi FK-val.  Egy héttel később pedig, megye II. osztályban asszisztálhattam Puskás Zoltánnak, egy Püspökladányi LE – Komádi SE találkozón. Puskás Zoltánra emlékeztem már játékoskoromból is. Azóta sem tudom, ő emlékezett-e rám játékosként, ám a 2016. év augusztusi közös működésünk alkalmával nagyon sokat segített. Beszélgettünk mind a találkozót megelőzően, mind azt követően. Olyan instrukciókkal látott el, amiket azóta is tudok hasznosítani. A vezetőség bizalmát is éreztem, hisz 2017-ben már megye II. osztályában vezethettem felnőtt bajnoki mérkőzést. Mindez nagy felelősség is volt. Tudtam, az Ő döntésük helyességét is igazolnom kell a játéktéren, a játékvezetői működésemmel. Visszatekintve erre az időszakra, úgy érzem ezzel a megelőlegezett bizalommal élni is tudtam.

A kezdeti időszakban is már inkább vezetni szerettél, mintsem asszisztálni?

Mindig is a játékvezetés vonzott! Én olyan típus vagyok, aki szereti a kezében tartani a történéseket. De azt elmondom, számomra sohasem derogált zászlót ragadni. Ha segítenem kell bármelyik kollégámat az oldalvonal mellől, azt mindig kellő alázattal igyekszem végrehajtani.

2018-ban debütáltál megye I. osztályban, mint játékvezető.

Ez egy Hajdúböszörmény – Hajdúsámson bajnoki mérkőzés volt (2018.05.18-án), sima hazai győzelemmel (9-0). Őszintén megmondom, ebben inkább a kihívást láttam. Nem gondoltam, hogy rá kellene görcsöljek, vagy izgulnom kéne. Az új lehetőséget éreztem. Aki ismer, pedig tudja, lelkileg én nagyon kemény vagyok. Célom mindig a feladat jó megoldása.

Azon kevés játékvezetők egyike vagy Hajdú-Bihar vármegyében, akik a labdarúgás mindhárom ágában vezettél bajnoki találkozókat. (nagypálya, futsal, strandlabdarúgás)

Mindhárom esetében tanultam olyanokat, amiket a többinél is hasznosítani tudtam. Örömmel működök minden mérkőzésen, és a labdarúgás valamennyi ágazatában.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

Varga György, a cikk szerzőjével, Vasziliu Tamással (a kép jobb oldalán) és Takács Istvánnal egy női NB1-es futsal bajnoki mérkőzésen

2018 nem csak a megye I. osztályú debütálást hozta el számodra, hanem ekkor lettél futsalban az országos keret tagja.

Tudtuk, hogy Kövér Tamás befejezi a futsal országos keretben a játékvezetői működést, így megürül majd egy hely. Abban az időszakban már volt kellő tapasztalatom a futsal mérkőzések levezetésében. Ezért kaptam egy lehetőséget, hogy vezethetek egy NB2-es felnőtt bajnoki mérkőzést (2019.02.18 Kazincbarcikai Ördögök SE – Petőfi DSZSE Csenger 10-6). A találkozót Takács Istvánnal vezettük, akinek egyébiránt nagyon sokat köszönhetek. A futsal tekintetében végig remekül mentorált engem. Sokat tanultam Tőle. Az NB2-es összecsapáson jelen volt egy országos ellenőr is (Kujbus László). Ő pozitívnak értékelte a működésem. Ezután meghívást kaptam az MLSZ 2019. évi országos futsal edzőtáborba. Itt sikeresen teljesítettem a fizikai és elméleti tesztet. Majd bejelentették országos kerettagságomat hivatalosan is. Ennek akkor nagyon örültem. Azóta is úgy tekintek erre, hogy a megyei után, megtiszteltetés egy országos keret tagjának lenni. Szívesen veszek részt azokon a szakmai előadásokon, továbbképzéseken, amelyek ezzel a tagsággal együtt járnak. Továbbá, igyekszem a tapasztalataimat átadni a vármegyémen belüli társaimnak is, mikor együtt működhetek velük.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

Varga György az NB2-es futsal bemutatkozó mérkőzésén Kazincbarcikán

Futsalban látsz esélyt a feljebb lépésre?

Én azt gondolom, alkalmas lennék az NB1-es futsal bajnoki mérkőzések levezetésére. Kihívásként tekintenék erre, de nem leszek csalódott, ha ez mégsem valósul meg. Tény sokat voltam sérült, illetve az idősebbek közé tartozom már a kereten belül.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

A levezetett NB2-es futsal mérkőzéseid közül, volt egy igazán emlékezetes. Amikor azt mondom 2020. január 20. Nyírbátor, ellenfél a Kartal. Elmeséled, miért is szakadt félbe ez a találkozó?

A mérkőzést Szabó F. Szilárddal vezettük. A találkozó egy színvonalas, jó mérkőzésnek indult. A tabella alapján, rangadó is volt ez az NB2-ben. Végül kiosztásra került 10 sárga lap és volt két kiállítás is. A találkozó pedig, egy nézőtérről bekerülő labda okozta bonyodalmakat követően szakadt félbe. Akkoriban még a régi szabály volt érvényben labdaejtéskor. S miután a hazai csapat játékosa nem csak, hogy nem volt hajlandó – sportszerű módon – visszaadni az ellenfélnek a labdát, pedig a Kartal játékosa birtokolta a megelőző játékmegszakításkor a játékszert. Hanem néhány passz után a Nyírbátor még gólt is lőtt az ellenfél hálójába. Mindezt döntetlen állásnál! Mivel a szabályoknak megfelelt a gól, nem tudtunk mit tenni, megadtuk. Ugyanakkor, nem volt etikus mindez. Ezt sérelmezte is a Kartal. Miután lecsillapítottuk a kedélyeket, felálltunk a középkezdéshez. Ekkor felállt a vendég kispad, és mindenki az öltözőbe vonult. Sőt a vendégek cserekapusát ekkor még nekem kellett fizikálisan megvédenem, miután kiállítást érő módon, súlyosan sportszerűtlenül szólt oda az ellenfél játékosainak. A cserekapus ”kimenekítése” után, pedig már esély sem lett volna az összecsapás folytatására. Szerencsénkre a mérkőzésen volt ellenőr is, aki igazolta döntéseink helyességét. Szakmailag mi jól jártunk el, de emlékezetes találkozó volt mindez.

Ne hagyjuk ki a futsal játékvezetői pályafutásodból, a szintén emlékezetes 2021. szeptember 27-ei Mád FC – Csenger Futsal NB2-es bajnokit sem.

Ez a Szabó Péterrel levezetett összecsapásunk sem volt mindennapi! A 36. percben még 10-6 arányban vezetett a Mád FC csapata, a vége mégis 10-10 lett. A labdarúgásban sem mindennapi feltámadást vitt véghez a vendégcsapat. A Csenger ekkor született négy góljából egy öngól volt, kettő pedig 10 méteres büntetőrúgásból született. Ezek jogosságát nem is vitatták. Visszatekintve az akkori egyenlítésre, ilyet nem csak a játékosoknak, de még nekünk ”sporiknak” is emlékezetes átélni.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

Hajdú-Bihar vármegye országos futsal kerete

Nagypályán, vármegyénken kívül, hol vezettél még felnőtt bajnoki mérkőzést?

A szomszédos megyék együttműködése révén, cseremérkőzések keretében volt szerencsém több alkalommal is képviselnem megyém játékvezetői bizottságát. Vezettem Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés-vármegyében is felnőtt bajnokikat. Utóbbiban két alkalommal is volt szerencsém megye I. osztályú mérkőzést dirigálni, melyekre a megbízatást szintén megtiszteltetésnek éreztem.

2021.11.13. Körösladányi MÉDOSZ Sportkör – Nagyszénási SE (7-1)

2022.03.12. Gyomaendrődi FC – Okány KSK (3-1)

Játékvezetői (S)portré: Varga György

Varga György első Békés-megyei játékvezetésének a jegyzőkönyve,

forrás: Békés Megyei Hírlap

Jól tudom, hogy nagypályán volt lehetőséged NB3-as mérkőzésen is működni?

Igen, három NB3-as találkozón is volt szerencsém asszisztálni, továbbá a MOL Magyar Kupa egy főtáblás összecsapásán is működhettem.

NB3 – 2021.04.18. Kisvárda Master Good II – Balassagyarmat VSE (0-0)

NB3 – 2021.05-02. Tállya KSE – DVTK II (0-2)

NB3 – 2021.08.05. Kisvárda Master Good II – DVTK II (5-1)

MOL Magyar Kupa – 2021.08.07. Körösladányi MÉDOSZ Sportkör – FC Dabas (1-5)

Hatalmas élmény volt nagypályán is NB-s mérkőzésen részt venni, küldést kapni. A Magyar Kupa találkozón például Szabolcs vármegyei pályatársakkal működtem. Míg az NB3-as küldéseim során, kivétel nélkül Tóth Tamásnak asszisztáltam.

Milyen terveid vannak még a játékvezetésben?

Amíg jól érzem magam, és az egészségem engedi, folytatni szeretném ezt a hivatást. Motivált vagyok, és továbbra is szeretnék aktív tagja lenni vármegyénk játékvezetői testületének. Ugyanakkor egy újabb műtét előtt állok, de bizakodó vagyok a folytatást illetően.

Egyik vezéregyénisége vagy vármegyénk játékvezetői labdarúgó válogatottjának. Többször pályára léphettél az ún. ’20 megye játékvezetői tornáján’. Milyen emlékeid vannak ezekről az eseményekről?

Játékvezetői pályafutásom kezdetétől tagja vagyok a csapatnak. Büszkén veszek részt minden eseményen. Úgy érzem, jó és eredményes közösséget alkotunk évről-évre. Többször jutottunk már be a legjobb négy közé. Sőt, 2020 januárjában döntőt is játszhattunk, az akkor Budapesten lebonyolított tornán. Az akkor szerzett ezüstérem kiemelt helyen van sportági elismeréseim között. Még ha azóta is fájó pont, hogy 1-0-s vezetésünkkor egy hatalmas ziccert kihagytam. Ha az bemegy … . Ugyanakkor a közösségünk erejét mutatja, senki sem hibáztatott a lefújást követően mindezért. Ez a futball. Ez megyénk játékvezetői közössége. Jóban-rosszban is együtt, egymásért.

Játékvezetői (S)portré: Varga György

A 2020. évi 20 megye tornán ezüstérmes Hajdú-Bihar- megyei csapat Varga Györggyel.

Mielőbbi felépülést a műtétből, és további éveket, sportsikereket kívánok számodra a játéktéren!

Köszönöm.

-vasziliutamas-

 

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Close
Close