Megyei keret

Ezek a Labdarúgás játékszabályainak 21/22-es változásai

Az UEFA EURO 2020, azaz az Európa-bajnokság 2021. június 11-én 21:00-kor veszi kezdetét az Olaszország-Törökország mérkőzéssel. Június 15-én 18:00-kor Magyarország is becsatlakozik az F-csoport nyitómérkőzésével Portugália ellen.

Az Európa-bajnokságon már a Labdarúgás játékszabályainak 2021/22-es változatát alkalmazzák a játékvezetők, azokat, amelyeket később Magyarországon az NB I-től a megyei bajnokságokig alkalmaznak majd a játékvezetők. Az idei szabályváltozások legjelentősebb módosítása a labda kezezésének elbírálásához kötődik, a médiában is ezt emlegetik a legtöbb alkalommal, de további, jellemzően apróbb módosítások is bekerültek. 

Ezek a Labdarúgás játékszabályainak 21/22 változásai

A Labdarúgás játékszabályainak 21/22-es módosítását az IFAB (az International Football Association Board a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete) készítette el korábban. Cikkünk az általuk kiadott angol nyelvű hivatalos kiadáson alapul. A szabályváltozások hivatalos magyar szaknyelvezete ettől némileg eltérhet a magyar nyelvű megjelenést követően.

A Labdarúgás játékszabályainak friss, angol nyelvű kiadása

Szabályváltozások – 21/22

Mértékegységek egyértelműsítése

A labdarúgás játékszabályai egységesek a világon, viszont a mértékegységek nem feltétlenül. Bár mi Magyarországon a metrikus mértékegységet használjuk, számos országban azonban az angolszász rendszert használják. A 21/22-es változásokban tisztázzák, hogy ha a szabályok különböző nyelvekre történő fordítása során az eltérő mértékegységek között különbségek lennének, akkor a metrikus mértékegység tekintendő a mérvadónak.

Erőszakmentes nem megfelelő viselkedések megítélésében kifejezéscsere

Egy kifejezés csere történt, amivel a szabályalkotók próbálták egyértelműbbé tenni a nem elfogadható viselkedést. Az olyan erőszakmentes, nem megfelelő magatartás egyes formái esetében (például ha sértő módon megérint valaki egy másik személyt) az eddigi gesztusok kifejezést leváltja a szabály a cselekvés kifejezésre. Ez jobban leírja az eseményt, amely alapján szankcionálható a játékos.

Ez a kifejezés változtatás érinti a 4-es, 5-ös és 12-es szabályt, valamint a VAR protokollt is.

 FIFA Quality Programme

A  FIFA Quality Programme ( FQP, FIFA minőségi program) a szabálykönyvben különálló, új szekcióba került. Ennek köszönhetően a hozzá kapcsolódó szabályokból kikerültek az FQP-re vonatkozó részletek. Ennek két előnye is van, egyrészt a szabályok szövegezése rövidült, illetve ha a jövőbeli FQP-változások nem igénylik a hozzá tartozó szabályok megváltoztatását is. 

A FIFA Quality Programme-hoz kapcsolódóan szövegrészek tűnnek el az 1-es, 2-es, 4-es szabályokból.

 FIFA Quality Programme

Kapufák

Az új szabályozás egyértelműsíti, hogy a kapufáknak és a keresztléceknek azonos formával kell rendelkezniük, lehetnek négyzet, téglalap, kör, ellipszis alakúnak, vagy ezek hibrid megoldásai. Eddig sem igazán volt gyakori példa, hogy a kapufák téglalap alakúak, a keresztléc pedig kör alakú lett volna, mostmár azonban a szabályzat szövegébe is belekerült a kifejezés, amely alapján azonos formát kell ölteniük.

Kapuvonal technológia (GLT)

Azon mérkőzéseken, ahol  VAR és GLT technológia is használatban van, a GLT rendszer már nem csak a játékvezetőnél jelzi, hogy a labda áthaladt teljes terjedelmével a gólvonalon, hanem a videó szobába (VOR) is küldhet értesítést.

A mérkőzés további hivatalos személyei

A VAR protokollban résztvevők immáron videó játékvezető asszisztensek (‘video’ match officials, VMOs) néven szerepelnek a 6-os szabályban.

Videó szoba a VAR protokoll használata közben

Az elvesztegetett idő beszámítása

A szabály szövege tisztázza, hogy a mérkőzés vége felé, ha olyan esemény következik be, amely miatt ideiglenesen megáll a játék, akkor a hosszabbításként bemutatott idő a hátralévő játékidőt jelzi, azaz a hosszabbításban elvesztegetett idő nem rövidíti a játékra fordítható időt.

Felsőkar szerepe a les megítélésekor

A les szabály korábbról részletezi, hogy a leshelyzet megítélésekor a játékosok karját nem kell figyelembe venni. A szabályzat idei kiadása pontosítja, hogy a meghatározáshoz a kar felső határa egy vonalban van a hónalj aljával. Ezt azért részletezte az IFAB jobban, mert a váll nem része a karnak a labda kezezése szempontjából. Mivel a vállal lehet gólt jogszerűen szerezni, ezért ezt is figyelembe kell venni a les megítélésekor. 

A Labdarúgás játékszabályaiból vett ábra
A hónalj vonala feletti váll részt is figyelembe kell venni a les megítélésekor

Harapás

Az elmúlt években a 12-es szabályba bekerült a harapás kifejezés is, mint szabálytalanság, amelyért közvetlen szabadrúgás jár. Az idei pontosításban már szerepel az is, hogy csak akkor jár a harapásért közvetlen szabadrúgás, ha valamelyik csapathoz tartozó személyt, vagy a mérkőzés hivatalos személyeinek egyike ellen követik el a harapást. A nüansznyinak tűnő változtatás oka, hogy a szabály tisztázza pontosan, hogy kiknek a megharapásáért kell közvetlen szabadrúgást adni, így ha például a mérkőzés egyik nézőjét harapja meg egy játékos, az nem ját köz közvetlen szabadrúgással. Reméljük ilyennel egyébként sem kell találkozni a focipályákon.

Közvetlen szabadrúgás a labda kezezése miatt

Az eddigi szabályból hosszú szekció törlésre került, ezzel együtt egy rövidebb, de módosított szövegezés került. 

A játékos kezének/karjának hozzáérése a labdához nem minden esetben szabálytalanság.

A szabályváltozás kifejti, hogy nem ”nem minden kezezés kezezés”, azaz a játékvezetőnek kell eldöntenie, hogy szabálytalanság-e a labda kezezése a kéz/kar helyzetét figyelembe véve az adott szituációban.

A 21/22-es szabályváltoztatások talán legfontosabb mozzanata hogy egy csapattárs véletlenszerű kezezése a gól megszerzése előtt, illetve a labda véletlenszerű kezezése, amely gólszerzési lehetőséget teremtett, eltávolításra került a szabálytalanságok közül. 

“Trükkös” hazaadások

A 12-es szabályban a közvetett szabadrúgások esetei és a fegyelmi intézkedések közé bekerült, hogy ha a korábbi szabály kijátszása céljából fejjel, mellkassal, térddel (stb.) adná haza a kapusának a játékos a labdát, hogy az a kezével megjátszhassa azt, ugyan úgy közvetett szabadrúgást kell ítélni, mintha lábával passzolta volna haza és a kapus kézzel játssza meg a labdát. További újdonság, hogy ha a kapus felelős a “trükk” kezdeményezéséért, sárga kártyás figyelmeztetésben kell őt részesíteni.

Gulácsi Péter a Magyarország-Ciprus felkészülési mérkőzésen

Külső személy beavatkozása esetén módosuló szankció

Ha a játékvezető megállítja a játékot, mert egy játékos elkövetett egy szabálytalanságot a játéktéren belül, vagy akár kívül (amikor a labda játékban van) egy külső személy ellen, akkor alapvetően a jövőben is labdaejtés lesz a folytatás. Kivéve abban az esetben – és ez újdonság, ha a játékvezető szabadrúgást ítél a játéktér engedély nélküli elhagyásáért (amikor azért ment le a játékos, hogy szabálytalanságot kövessen el a külső személy ellen). 

VAR protokoll alkalmazásának lehetősége

A VAR használatához csak a FIFA-tól kell írásbeli engedélyt kérni.

Videós szoba hivatalos személyeinek helyettesítései

A jövőben a versenyszabályoknak tartalmaznia kell az alapelveit annak, amelyeket be kell tartani olyan esetben, ha a videó játékvezető asszisztensek (VMOs), vagy a visszajátszási operátor (RO) cselekvőképtelenné válnak a mérkőzést megelőzően, vagy közben. 

A szabály új szövegezése részletezi a lehetőségeket, amelynek segítéségével eljárhatnak a tagszövetségek, bemutatja a VAR, AVAR helyettesítési lehetőségeket.

Új szabályok a megyei fociban

Új szabályok a megyei fociban

Hajdú-Bihar megye 2021-2022-es bajnokságaiban is az új szabályok lesznek érvényesek. Ehhez megyei kollégáink július végén kapnak képzést a szabályváltozásokról a frissítő kurzuson. Ha megjelenik a Labdarúgás játékszabályainak 2021/2022-es, hivatalos magyar nyelvű verzióra, igyekszünk majd arról is beszámolni.

Kipróbálnád a játékvezetést? Ehhez az alapfokú játékvezetői tanfolyamot kell elvégezned!

Jelentkezés játékvezetői tanfolyamunkra

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Close
Close