Országos keret

Focista volt, most VB döntőt vezet: Debrecenben is járt Szymon Marciniak

A katari foci VB legfontosabb mérkőzésének, a döntő játékvezetőjének, Szymon Marciniaknak egy kis Hajdú-Bihar megyei kötődés is felfedezhető karrierjében.

Focista volt, most VB döntőt vezet: Debrecenben is járt Szymon Marciniak

A lengyel játékvezető 2010/2011-ben vett részt az UEFA játékvezetői továbbképzésén, amelyen Hajdú-Bihar megyéből részt vett Berettyán Péter, volt FIFA asszisztensünk és Horváth Róbert, jelenleg is aktív Nb I-es asszisztensünk (Magyarországot képviselte még Farkas Ádám) . Szintén ezen a továbbképzésen vett részt Tomasz Listkiewicz, aki asszisztensként segít a döntőn, de ezen a képzésen egy másik VB-n érintett játékvezető, Michael Oliver is ott volt.

A katari VB döntőjének játékvezetője Debrecenben is fújta a sípot. Először 2014. májusában, amikor az új Nagyerdei Stadionban csapott össze Magyarország és Dánia válogatottja, majd pár hónappal később a DVSC – Bate Boriszov BL-selejtezőn.

Focista volt, most VB döntőt vezet: Debrecenben is járt Szymon Marciniak

A lengyel játékvezető egy kiváló példa lehet a focistából játékvezetővé válók számára is, hiszen Marciniak korábban szülővárosában, Wisla Plockban játszott egészen addig, míg egy mérkőzésen piros lappal kiállították. A mérkőzés után folytatott beszélgetés során jött az inspiráció számára, amikor a játékvezető ezt mondata számára:

,, Ha úgy gondolja, hogy ez a munka könnyű, menjen és próbálja meg” 

Marciniak pedig a mérkőzést követően úgy gondolta, hogy miért is ne? Elment a játékvezetői tanfolyamra és elvégezte azt. Ha nem kapott volna akkor piros lapot, valószínűleg 2022. december 18-án nem vezetne világbajnoki döntőt sem.

A játékosokból lett játékvezetők jellemzően gyorsabban és jobban tudnak adaptálódni az új pozícióban. Ezért is várjuk a labdarúgók jelentkezését a 2023 elején induló következő játékvezetői tanfolyamunkra, amelyre már lehet jelentkezni!

Válogatott meccsen jártak talent játékvezetőink

Megye II-es meccsen debütált Sovány Liza

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Close
Close