Megyei keret

Tartalmas első negyedév

A Hajdú-Bihar vármegyei labdarúgó játékvezetők első negyedéve rengeteg feladatot hozott. A sípmesterek fesztiváljától, a különböző keretek tesztjein át, a folyamatos képzések mellett, természetesen a megyei mérkőzések voltak az elsődleges feladatok. A megyei sporik mindennapjairól Horváth Róberttel, a megyei játékvezetői bizottság elnökével beszélgettünk.

Lassan egy éve lesz, hogy kinevezték a megyei játékvezetői bizottság élére. Milyennek értékelné ezt a közel egy évet?

Elsősorban kihívásokkal telinek. A kinevezésem nem volt tervezett, így a legnehezebb feladat az volt, hogy minden a lehető leggördülékenyebben menjen. Mivel már korábban is volt a bizottság elnökségében feladatom, nem volt természetesen ismeretlen számomra a bizottság működése. De az elnöki szerepkör teljesen más szemléletet kíván, mint a titkári. Amellett, hogy az új feladatokat el tudjam látni, meg kellett találnom azokat az embereket is, akik az én korábbi feladataimat átvették. Úgy érzem, hogy mindenki partner volt a nehéz helyzetben, így sikerült és sikerül, valóban nyugodt környezetben dolgoznunk.

Milyen események voltak a megyei játékvezetők mindennapjaiban az idén?

Január elején a sípmesterek fesztiváljával kezdtünk. Mivel a legutóbbi, három évvel ezelőtti tornán másodikok lettünk, mindenki azt várta tőlünk hogy most is kiemelkedő eredményt érünk el. Tovább is jutottunk a felsőházba, ahol végül negyedikek lettünk. Azt gondolom, hogy most sem hoztunk szégyent Hajdú-Biharra. Ezt követően az MLJT bálján tettük tiszteletünket. Majd jöttek a dolgos hétköznapok. Edzőtáboroztak az országos keret tagjai, sikerrel. A megyei játékvezetők részére február közepén, a bajnokság előtt egy héttel, frissítő kurzust tartottunk. Fizikai és elméleti felmérés is része volt a programnak. Itt megjegyezném, hogy sikerült a tél leghidegebb napját kifognunk a fizikai tesztre. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a példás hozzáállást. Azok számára, akik ki nem tudtak részt venni a frissítő napon, vagy nem tudták teljesíteni valamelyik  követelményt, március közepén pót tesztet tartottunk. Két alkalommal tovább képzésünk is volt már. Ezeken a lejátszott mérkőzések tapasztalatait beszéltük át, valamint az UEFA oktatási anyagait felhasználva tartottunk videó elemzéseket.

Újabb felsőház, közel volt az érem

A meglévő keret minden évben frissül, hiszen vannak tanfolyamok. Mi a helyzet az utánpótlással?

Nazsa Tamás instruktorunk irányításával túl vagyunk a tavaszi alapfokú játékvezetői képzésen. A jelentkezők számát tekintve, ez most nem volt olyan sikeres tanfolyam, mint a tavaly őszi, de ez nem Tamáson és nem is Kovács Ádám tanfolymszervezőn múlott. Bízom benne, hogy a most végzett újoncok hosszú távon velünk maradnak. Ősszel új tanfolyamot indítunk, így remélem idén is emelkedni fog a játékvezetői létszám nálunk.

Fontos terület a talent-mentor program, hiszen a szakmai fejlődés egyik záloga a fiatalok képzése, fejlesztése. Ez a keret elkezdte már a tavaszi munkát?

Természetesen. Január óta folyamatosan töltik és küldik vissza részünkre az edzésnaplót. Március végén tartottuk az első összejövetelt, így az első talent napon is túl vannak már. Itt egyrészről a fizikai felkészüléssel kapcsolatban kaptak tanácsokat. Másrészről a nyilvánvaló gól helyzetek és ígéretes támadások, valamint a kezezések témakörében volt közös videó elemzés. Tíz fővel dolgozunk tavasszal ebben a keretben. Bízom benne, hogy minél többen eljutnak közülük az országos keretbe.

Új technikai eszköz segíti a játékvezetők munkáját a tavaszi idénytől. Milyennek ítéli meg a bevezetett kommunikációs szettek használatát a megyei bajnokságban?

Nagy előre lépésnek tartom, hogy a megyei első osztályban minden mérkőzésen kommunikációs szettel működhetnek kollégáink. Ez egy közös projektje volt az igazgatóságnak és az alapítványunknak, amiért ezúton is köszönetet mondunk Csige László igazgató úrnak. A tapasztalatok eddig jók. Azon kollégáink is örömmel használják immáron a szetteket, akik eleinte ódzkodtak tőle. Persze sokat kell még használjuk és gyakorolniuk, hogy még hatékonyabb legyen a működés során.

Minden megyei I-es mérkőzésen kommunikációs szettet használnak a játékvezetők
A DASE – DEAC városi rangadón Nagy Lászlónak és kollégáinak is segítette munkáját az új eszköz.
Fotó: DEAC

Mi várható még nyárig?

Remélem, hogy a bajnokságok nyugodt befejezése. Szakmailag igyekszünk fejleszteni játékvezetőinket. Ezért lesznek még továbbképzéseink a megyei és talent keretnek egyaránt. A fizikai felkészülést pedig, a keddi közös foci és a csütörtöki központi edzés segíti. A bajnokságok befejezését követően júniusban kötetlen családi napot tervezünk. Július végén pedig, a nyári edzőtáborral készülünk az őszi kihívásokra. Szóval vannak feladataink, de igyekszünk – ahogy eddig is – csendben dolgozni.

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Close
Close