Megyei keret

Így lehet belőled is játékvezető

8 lépés arról, hogyan válhatsz te is egy labdarúgó mérkőzés játékvezetőjévé.

A játékvezetők (vagy más néven a mérkőzés hivatalos személyei) felelősek a játékszabályok betartásáért és hogy a játékosok biztonságban legyenek a játéktéren. Leírjuk mi szükséges ahhoz, hogy jó játékvezetővé legyen belőled!

1. lépés

Látogass el labdarúgó mérkőzésekre. A legjobb módja annak, hogy megismerkedj a játékkal, illetve a játékvezetői tevékenységgel az előtt, hogy hozzáfognál, ha figyeled a játékot. Bár fontos a mérkőzés hangulata a lelátón, azért ne ragadjon el a hév, helyette a labdarúgók játéka mellett figyeld azt is, hogy a játékvezető és a játékvezetői asszisztensek hogyan viselkednek a játéktéren. Így lehet belőled is játékvezető

2. lépés

Felelj meg a követelményeknek. Ahhoz, hogy játékvezetői képzésen indulj, a lelkesedésen kívül öt olyan részvételi feltétel van, amelyen minden jelentkezőnek meg kell felelnie:

  • betöltött 14. életév
  • erkölcsi bizonyítvány
  • a tanfolyam díjának befizetése
  • a tanfolyam foglalkozásainak 70%-án kötelező a részvétel
  • fizikai teszt feltétele az érvényes sportorvosi igazolás

3. lépés

Jelentkezz a játékvezetői képzésre. A Hajdú-Bihar megyei Labdarúgó Szövetségének Játékvezetői Bizottsága 2022. szeptemberben indít labdarúgó játékvezető tanfolyamot. Ha a 2. lépés minden feltételének meg tudsz felelni, akkor jelentkezz a képzésre, hogy elsajátíthasd a játékszabályokat és a hivatalos személyek feladatait, kötelességeit.

4. lépés

Vegyél részt a játékvezetői képzésen. Mindenki egy hivatalos oktatáson megy át az előtt, hogy játékvezetővé válna. Összesen 65 órás képzés januárban kezdődik és tavasszal fejeződik be. Egy-egy oktatás nem hosszú, előadástól függően 1-2 óra. A képzésen megismerkedsz a játékszabályokkal, alkalmanként tesztet kell kitöltened, hogy menet közben lásd a fejlődésed, illetve az elméleti oktatás mellett van mérkőzés elemzés és gyakorlati tréning is.

Így lehet belőled is játékvezető

A Labdarúgás Játékszabályait alkalmazva megtanítanak arra

  • hogyan helyezkedj a játéktéren játékvezetőként
  • milyen jelzéseket alkalmazz
  • hogyan határozd meg a szabálysértéseket megfelelően
  • miképpen reagálj különböző mérkőzés szituációkra

5. lépés

Készülj fizikailag is. Ahhoz, hogy labdarúgó játékvezető legyen belőled, nem csak elméletileg kell megfelelni, hanem fizikailag is. Emiatt előnyödre válik, ha már a képzés alatt elkezded a felkészülést a fizikai felmérőre, amely az oktatás végén, a vizsga részeként vár rád. Ezt végezheted magadnak, egyedül, vagy barátaiddal közösen is akár, ehhez igénybe veheted az edzésterveinket, amelyeket egy szakember állít össze, de akár becsatlakozhatsz a játékvezetők rendszeres edzéseibe is, amelyre szívesen várnak a leendő kollégáid.

6. lépés

Teljesítsd a teszteket. A játékvezető képzés csúcspontja a kurzus végén az elméleti és fizikai teszt. Két elméleti és egy fizikai teszten szükséges megfelelned.

Az írásbeli elméleti teszt során 25, a játékszabályokkal kapcsolatos kérdésre kell választ adnod. A teszt akkor sikeres, ha legalább 20 helyes választ adsz.

A szóbeli elméleti teszten szintén a szabályokkal kapcsolatos kérdésekkel fogsz találkozni, itt azonban már szóban kell azokat megfelelned.

A fizikai felmérő során előbb 6 darab 40 méteres sprintet kell teljesítened, mindegyiket 7,6 másodperces szintidő alatt. Ezt követően egy interval futást kell teljesítened. Egy olyan tesztről van szó, amelyben 75 méter futást 25 méter séta követ, ezt a két távot egymás után 40 alkalommal kell megtenned úgy, hogy a futást 20 másodperc alatt kell megtenni, míg a sétára 25 másodperc idő jut. Elsőre talán nehéznek hangzik, valójában – főleg ha előzőleg készültél a tesztre megfelelően, könnyebb mint gondolnád.

7. lépés

A felszerelés beszerzése és a papírmunka elvégzése. A sikeres alapfokú játékvezetői tanfolyam elvégzését követően már csak egy lépés választ el attól, hogy elkezdhesd a játékvezetői karriered. Előbb az MLSZ Hajdú-Bihar megyei igazgatóságára le kell adnod néhány papírt, amely alapján rögzítenek a rendszerben, mint játékvezető. Ezzel egy időben be kell szerezned a játékvezetéshez szükséges speciális felszereléseket. Jelenleg Adidas márkájú játékvezetői mezeket használnak játékvezetőink, ezen kívül szükséged lesz még egy fekete futball cipőre, sípra, sárga és piros lapra, jegyzetre, zászlóra és stopper funkcióval rendelkező karórára. A képzés végén a Játékvezetői Biztosság segít neked ezek beszerzésében.

Így lehet belőled is játékvezető

8. lépés

Teljesedj ki játékvezetőként! A vizsgát követően hogyan az adminisztrációt elvégezted és megkaptad a felszerelésed, máris számíthatsz arra, hogy hivatalos küldést kapsz labdarúgó mérkőzésre játékvezetőként, vagy játékvezetői asszisztensként! Az első alkalmak még utánpótlás mérkőzéseken való részvételről fog szólni, azonban ezt követően fokozatosan magasabb szintekre érhetsz fel!

Szeretnél játékvezető lenni? Jelentkezz következő képzésünkre, már most!

 

A cikk elkészítésében segítségünkre volt a WikiHow.com cikke és annak grafikái.

 

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Close
Close