Országos keret

Már a katari VB-n is bevezethetik a félautomata VAR-rendszert

A tavalyi sikeres teszteket követően a katari VB-n is alkalmazhatják a félautomata VAR-rendszert, amely a lesek elbírálását gyorsíthatja meg.

Az új rendszerhez 29 kamerát használnak, jellemzően a stadionok tetőszerkezetén (magasabban, mint a tévé közvetítéshez használt kamerák). Ezekkel képesek 3D-s képet alkotni közel valós időben a játékosokról, illetve ezt kiegészítik egy automata labdakövető rendszerrel.

A Puskás Aréna 2021-ben a Franciaország - Portugália mérkőzés előtt.
A Puskás Aréna 2021-ben a Franciaország – Portugália mérkőzés előtt.

A fenti eszközökkel a gólvonal technológiához hasonló megoldás válik elérhetővé, azaz a játékvezetőknél és asszisztenseknél jelzi a leshelyzetet az órájuk és a játékszituációtól függően tudnak dönteni arról, hogy aktívvá vált-e a leshelyzet és azt büntetni kell-e. 

A játékvezető asszisztenseknek egy pillanat áll rendelkezésükre a leshelyzet megítélésére mindamellett, hogy folyamatosan a leshatáron kell tartózkodni a legjobb eredményekért. A félautomata VAR-rendszer a hagyományos videóbírós rendszernél sokkal gyorsabban, kb. 3-4 másodperc alatt tudja megállapítani a leshelyzetet és jelezni azt az illetékeseknek. Ezzel egyszerre tovább nőhet a helyes ítéletek aránya és gyorsulhat a játék.

A hivatalos döntést várhatóan később hozzák meg, hogy a téli VB-n bevezetik-e az új rendszert, de Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke elmondta: „biztos vagyok benne, hogy használhatjuk majd”.

Az előző év végén előbb az Arab Kupában, majd a Klubvilágbajnokságon tesztelték élesben a félautomata VAR-rendszert és ott meggyőző eredményeket produkált. A hírek emellett már arról szólnak, hogy ha a VB-n beválna az újdonság, akkor a brit Premier League-ben is bevezethetik a 2023/2024-es szezontól.

Magyarországon egyelőre továbbra is csak a “hagyományos” VAR rendszer marad használatban, kizárólag az NB I-es bajnokságban. 

Itt Hajdú-Bihar megyében várjuk újabb játékvezetői tanfolyamunkra a jelentkezőket. A 2022. szeptemberében induló tanfolyam végén alapfokú játékvezetői vizsgát lehet tenni, amelyet követően játékvezetőként és játékvezető asszisztensként vár számos mérkőzés a jelentkezőkre.

Emelkednek a megyei játékvezetői díjazások

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Close
Close