Országos keret

Automatikus les-jelző rendszert tesztel a FIFA

Az elmúlt években számos technológia újdonság jelent meg a labdarúgásban. A gólvonal-technológia, vagy éppen a VAR a technika segítségével próbálja meg csökkenteni a tévedések számát. Hamarosan már a játékvezető asszisztensek munkájába is még mélyebb módon segítene be egy új fejlesztés.

A FIFA már tesztel egy rendszert, amely a les szabálysértéseit vizsgálná automatikusan. Az összetett rendszer nem állítaná meg a játékot folyton, amikor egy játékos lesen helyezkedik. Erre nem is volna szükség, hiszen önmagában a leshelyzet nem büntetendő. Helyette minden stadionban 10-12 kamera figyelné a játéktéren lévő játékosok helyzetét, pozícióját, másodpercenként akár 50-szer.

A Puskás Aréna 2021-ben a Franciaország - Portugália mérkőzés előtt.

Ha a rendszer úgy érzékeli, hogy aktív leshelyzet alakult ki, akkor a rendszer egy riasztást küld a mérkőzés VAR stábjának, ők pedig eldönthetik, hogy szükséges-e az esetet vizsgálni, vagy sem, mert például a játékvezető asszisztens magától is meghozta a jó döntést és bejelezte a leshelyzetet, amikor az aktívvá vált. A riasztást direkt nem a játékvezető és annak asszisztensei felé küldené a rendszer, hiszen ez zavarhatná a mérkőzésvezetés közben őket. A VAR szobában megfelelő lehetőségek vannak kiértékelni a rendszer jelzéseit.

Az automatikus les-jelző rendszer célja, hogy csökkentsék az időt, amíg egy-egy szoros leshelyzetnél a VAR meghatározza, hogy kell-e a támadó csapatot büntetni az aktív leshelyzet miatt, vagy sem. 

Az összetett, automatikus rendszer jelenleg még csak tesztelési fázisban van. Kizárólag az éles tesztelés miatt már próbálgatják azt az Arab Kupa lebonyolítása során. A tesztek eredményeitől függően akár már a 2022-es katari világbajnokságon is bevezetésre kerülhet a rendszer.

Magyarországon a VAR-rendszert a 2021-2022-es NB I-es bajnokságban vezették be először. Az nem ismert még, hogy a VAR technikai feltételeihez milyen bővítés szükséges a lesek automatikus detektálásához. Az egészen biztos, hogy itt a Hajdú-Bihar megyei bajnokságokban ezt az újdonságot még nem vezeti be az MLSZ és a videóbíró rendszert sem használhatják a játékvezetőink. Ezért is várjuk újabb játékvezetői tanfolyamunkra a jelentkezőket. A 2022. februárjában induló részben online zajló tanfolyam végén alapfokú játékvezetői vizsgát lehet tenni, amelyet követően játékvezetőként és játékvezető asszisztensként vár számos mérkőzés a jelentkezőkre.

Találkozzunk a 2022-es alapfokú játékvezetői tanfolyamon!

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Close
Close