Megyei keret

Sport mentáltréner segíti talent játékvezetőink felkészülését

Az őszi utolsó talent összejövetelén is túl vagyunk, ahol a fiatal kollégáink ezúttal egy sport mentáltréner bevonásával kaptak hasznos új információkat.

A helyszínt ismét a Hajdúszoboszló SE biztosította számunkra, ahol a Egri Sámuel teremben Kocsi Judit sport mentáltréner várt a tehetséges játékvezetőinkre. A sportolók mentális felkészülésével foglalkozó szakember előadásának fő témája a stressz és a nyomás kezelése volt.

Kocsi Judit sport mentáltréner tartott előadást a talent játékvezetőknek
Kocsi Judit sport mentáltréner tartott előadást a talent játékvezetőknek

Játékvezetőink megtudták, hogy a stressz nem egy fix állapot, hanem egy megélt érzés, amelyet szerencsére lehet kontrollálni és tudatos felkészüléssel lehet kezelni. Ennek köszönhetően előre tudnak készülni olyan szituációkra egy labdarúgó mérkőzés során, amely nyomást helyezne rájuk és olyan praktikus trükköket ismerhettek meg, amivel ezt a nyomást magukon kívül tarthatják. Kocsi Judit előadása részben kitért a kommunikáció fontosságára is.

Az elmélet megismerését követően gyakorlati feladatokat is kaptak a talent játékvezetők. Előbb egy egyszerű példán keresztül láthatták át, hogy egy elsőre egyszerűen tűnő kijelentést mennyire máshogy értheti az, aki mondja és az, akinek mondják – pedig a mérkőzéseken is nagyon fontos az, hogy a játékvezetők üzenete célt találjon. Utána pedig a nyomás kezelésére kapott trükköket próbálhatták ki, amihez pingpong labdákat kellett ütögetni, miközben a többi kolléga célja az volt, hogy megzavarják az ütögetést anélkül, hogy hozzáérnének fizikailag. Az első próbálkozást követően az újonnan megismert mentális trükkökkel alkalmazhatták az úgynevezett kitakarást, amivel hosszabb ideig tudtak a feladatukra koncentrálni a zavaró tényezők ellenére is.

Kocsi Judit sport mentáltréner tartott előadást a talent játékvezetőknek
Gyakorlati feladatokat is meg kellett oldaniuk a mentáltréning segítségével

A talent napon részt vett Iványi Zoltán, volt NB I-es játékvezető is, aki a mentáltréninget követően maga is megosztott néhány tapasztalatot 20 éves karrierjéből, betekintést nyújtva abba, hogyan kezelik a legfelsőbb osztályban a játékvezetők a mérkőzés közben a rájuk nehezedő nyomást és ő is megosztott néhány gyakorlati tippet a mentális felkészülésre.

A mentáltréning után mérkőzés szituációkat elemeztünk, amelyben a játékvezetők helyezkedése, a játékvezetők és az asszisztensek együttműködése, felelősségi területei, valamint a szabálytalanságokra adott reakciók voltak fókuszban.

A talent csoport számára ez volt a 2023-as év utolsó foglalkozása, viszont 2024-ben folytatódhat a képzésük, amely célja, hogy folyamatosan jobb játékvezető váljon belőlük.

Nem vagy még játékvezető, de kipróbálnád? Jelentkezz a következő játékvezetői tanfolyamunkra!

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Close
Close