Megyei keret

I. U21 Futsal Siketek Bajnokok Ligája játékvezetői beszámoló

Az alábbiakban Vasas György, Hajdú-Bihar megye hallássérült játékvezetőjének beszámolója olvasható az I. U21 Futsal Siketek Bajnokok Ligájáról.

I. U21 Futsal Siketek Bajnokok Ligája játékvezetői beszámoló

Idén első alkalommal október 5-től 8-ig rendezték meg Milánóban az U21 futsal Siketek Bajnokok Ligája (DCL – Deaf Champions League) tornát. Augusztus közepén a Siketek Bajnokok Ligája szervezőjétől meghívást kaptam játékvezetői szerepre, amit örömmel elfogadtam. Szeretném megköszönni a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának, a Hajdú-Bihar Megyei Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottságának és a jelenlegi munkahelyemnek, a Medicornak is, hogy együtt engedélyezték, hogy részt vegyek a nemzetközi tornán. Augusztus közepe óta alaposan felkészültem a nemzetközi tornára, és sokat tanulmányoztam a futsal szabályokat, és fizikai edzéseket is.

Egy nappal korábban, október 4-én indultam Debrecenből Milánóba (az első képen). Bergamo repülőterén egy olasz siket férfi jött értem, aznap a négycsillagos Da Vinci Hotelben szálltam meg. Másnap, október 5-én érkeztek az európai siket játékvezetők (Goncalo Coelho – portugál, Paolo Bianchi és Carlo Boschi – olaszok). Az olasz siket játékvezetőkkel most találkoztunk először, hiszen számukra ez volt az első nemzetközi torna, amelyen vettek részt. Aznap sokat beszélgettünk a nemzetközi jelnyelven a tornáról. A megbeszélés nagyon hasznosnak bizonyult, az olasz játékvezetők felkészülését is nagyban segítette. Az U21 futsal Bajnokok Ligáján összesen 16 európai csapat vett részt és az első napon zajlottak a csoportmérkőzések.

Az első napon három csoportmérkőzésen vettem részt:

1. GSS Torino/ITA/ – MNK Silent Zagreb/CRO/

2. SSS Milano/ITA/ – POK Athens/GRE/

3. Doncaster DTFC/ENG/ – CSS Namur/BEL/.

Mindhárom mérkőzést egyedül vezettem, ami nem volt egyszerű, mert erős koncentrációt igényelt, így az utolsó meccsen már fárasztó volt végig koncentrálni, egyébként minden rendben ment az első napon. Aznap késő este még részt vettünk egy megbeszélésen, ahol megoszthattuk egymással az észrevételeinket.

A második nap reggelén rögtön ébredés után értesítettek, hogy délelőtt 11 órakor kezdődik az SSS Milano/ITA/ – IK Surd Götebörg/SWE negyeddöntő mérkőzésre. Ezen a meccsen a portugál siket játékvezetővel együtt dolgoztunk, és együtt sokkal könnyebb dolgunk volt mint az előző napon. A svéd csapatnak sikerült bejutnia az elődöntőbe.

I. U21 Futsal Siketek Bajnokok Ligája játékvezetői beszámoló

Később kiderült, hogy egy nagy feladat vár ránk: mi fogjuk vezetni a döntői mérkőzést a portugál játékvezetővel. Eközben még négy óra szabadidőnk volt, ezért elmentünk lazítani az ismert olasz Illy kávézóba, ittunk egy finom cappuccinot, és közben sokat beszélgettünk a döntői mérkőzésről. Később visszamentünk a sportcsarnokba, és megnéztünk bronzmérkőzést, ahol a két olasz játékvezető működött közre.

A döntő előtt egy órával felkészültünk az IK Surd Götebörg/SWE/ – Bagry Krakkó/POL/ mérkőzésre. A végeredmény 6:3 lett a svéd csapat javára, így ők nyerték meg a kupát. Nagyon nagy élmény volt a döntői mérkőzést vezetni, a csarnokban teltház volt. Az összesen öt napig tartó rendezvényen nagyon jól éreztem magam, és sok tapasztalatot szereztem a futsal játékvezetésről, szabályokról.

Az MLSZ-nek szeretném, megköszönni, hogy fedezték az útiköltséget. Még egyszer megköszönöm a MLSZ-nek, HBJB-nek és Medicor-nak, hogy ott lehettem a Milánóban! Következő alkalommal Izraelben a Futsal Siketek Európa Bajnokság selejtezőjén fogok részt venni 2017. November 16-tól 19-ig. A következő beszámolóm erről a rendezvényről fog szólni.

Köszönöm szépen, hogy türelmesen elolvastátok!

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Close
Close