Megyei keret

Meccs közben borult a kapura egy hatalmas fa

A játékvezetők gyakran találkozhatnak az elméleti tesztekben olyan szituációkra utaló kérdésekkel is, amire sokan csak legyintenének azt mondva, hogy 1000-ből 1 mérkőzésen, ha megtörténne ilyen, talán akkor sem. De a játékvezetőknek az ilyen, rendkívül ritkán bekövetkező szituációkra is készen kell állniuk és tudni kell, hogy miképpen cselekedjenek.

A szeptember 18-i napon például az a nem túl gyakori eset történt az egyik mérkőzésen, hogy az első félidőben egy fa dőlt ki és borult rá a kapu keresztlécére, megrongálva azt.

Fülöp - Vámospércs II kapura borult fa
A kép nem illusztráció, a helyszínen készült.

A Fülöp SE – Bocskai SE Vámospércs – II. összecsapáson történt az ijesztő eset, amikor az 32. percben az erős széllökések miatt a kapu mögül egy fa a pálya irányába borult. Előbb átszakította a labdafogó háló vas szerkezetét, majd a keresztlécre zuhant, amelyet komolyan megrongált. Az esetnél szerencsére nem történt személyi sérülés, sem a kapus, sem más játékos, vagy néző nem sérült meg.

Óriási szerencse, hogy nem történt komolyabb baj! A mérkőzés első fél órájában a hazai csapat folyamatosan támadni tudott és abba a kapuba lőttek három gólt, amelyre később a fa ráborult. A sors kezének is köszönhető, hogy a vendégcsapat kontra támadást vezethetett akkor, amikor a fa kidőlt. Asszisztens kollégám, Gyarmati Imre még pont a vendég térfélen volt, amikor hallotta az első reccsenést és meglátta, hogy a fa instabil, rögtön kiáltott a kapusnak, hogy vigyázzon. Ezzel párhuzamosan az egyik rendező szintén rákiáltott a kapusra, aki ekkor gyorsan előre, illetve oldalra futott el a fa elől. Így neki a lábához ért hozzá csak az egyik ág a fa borulása során, amely nem okozott semmilyen sérülést. De ez valóban egy hatalmas nagy szerencse is volt. Az esetet követően meggyőződtünk róla, hogy a kapusnak nem esett semmi baja, egyeztettünk a hazai egyesülettel és beszüntettem a mérkőzést –  mondta el Forgás Krisztián, a mérkőzés játékvezetője.

A Labdarúgás játékszabályaiban az első szabály (A játéktér) foglalkozik azzal, hogy mi a teendő ilyen esetben:

“Amennyiben a keresztléc elmozdul vagy eltörik, a játékot meg kell állítani, amíg vissza nem helyezik, vagy ki nem cserélik. A játékot labdaejtéssel kell újrakezdeni. Amennyiben a keresztléc nem javítható, a mérkőzést be kell szüntetni. A keresztléc nem helyettesíthető kötéllel vagy más rugalmas vagy veszélyes anyaggal. ”

Forgács Krisztián, a mérkőzés játékvezetője is a fenti szabály szerint járt el. Miután a rendező egyesülettel egyeztetve megállapította, hogy nincs lehetőség a kidőlt fa gyors eltakarítására, illetve a kapu szerkezetének kijavítására, ezért a mérkőzés beszüntetése mellett kellett döntenie.

Bár nem volt ennyire drasztikus eset, de augusztusban a Létavértes – Hajdúböszörmény Megyei I-es felnőtt mérkőzés állt percekig egy szintén nem túl hétköznapi eset miatt. Ekkor a játéktérre befutott egy kutya, majd jókedvűen tett meg több tisztelet kört is, mielőtt hagyta sikerült megfogni és eltávolítani, hogy folytatódjon a játék.

Related Articles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Close
Close